Dla gastronomii

Przygotowywanie falefeliZajmujemy się produkcją wysokiej jakości falafela dla gastronomii, a także sklepów ze zdrową żywnością, wegan i wegetarian.

Nasz produkt powstał z myślą o świadomych konsumentach, którzy cenią sobie zdrowy skład oraz brak konserwantów w żywności. Przygotowywany przez nas falafel aż w 94% składa się z cieciorki. Nie dodajemy do niego grochu, ani bułki tartej. 

Produkt pakujemy próżniowo. Sprzedajemy go w wersji chłodzonej i mrożonej (wersja chłodzona może zostać zamrożona).

Na podstawie badań przechowalniczych określiliśmy termin przydatności do spożycia:

  • falafel chłodzony – należy spożyć w ciągu 7 dni od daty produkcji lub w 48h od momentu otwarcia opakowania.

  • falafel mrożony – przydatny do spożycia w ciągu 1 roku od daty produkcji.

W swojej ofercie posiadamy dwa rodzaje falafela:

  • falafel duży – waga 40g, średnica 7 cm. Opakowanie zawiera 20 sztuk, masa netto 800g. Posiada charakterystyczny kształt obwarzanka, który dobrze prezentuje się na talerzu. Cechuje go subtelny bliskowschodni smak i aromat, który jest typowy dla falafela w krajach Lewantu (Jordania, Palestyna, Syria, Liban, Izrael).

  • falafel mały – waga 28g, średnica około 4,5 cm. Opakowanie zawiera 25 sztuk, masa netto 700g. Produkt nadaje się do przyrządzania dań na talerzu, przekąsek, kanapek czy też wrapów.

Falafel przygotowujemy na bieżąco. Trafia on do klienta w ciągu 4-5 dni roboczych od złożenia zamówienia.

 

Jak odgrzewać naszego falafela?

Autentyczny falafel powinien być na zewnątrz chrupiący. Dlatego na Bliskim Wchodzie jedynym stosowanym sposobem przyrządzania falafela jest smażenie w głębokim tłuszczu. Tak przygotowany falafel jest spożywany natychmiast po przyrządzeniu. W wielu krajach stosuje się - głównie ze względów dietetycznych oraz związanych z dystrybucją - alternatywne metody przyrządzania i odgrzewania falafela, np. pieczenie lub odgrzewanie w piekarniku, a także podgrzewanie w mikrofalówce.

  • Nasz falafel jest przygotowywany w taki sposób, aby można go było krótko dosmażyć w dobrze rozgrzanym, głębokim oleju w temperaturze 170-190 °C przez około 30-45 sek. Jest to zdecydowanie najlepszy sposób przygotowywania i jedyny, który zapewni naszemu produktowi pożądaną chrupkość.

  • Jeśli kupili Państwo falafela mrożonego lub zamrozili świeżego – możliwe jest smażenie go bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki, zalecane jest jednak odczekanie około 30-45 minut, aby ułatwić równomierne podgrzanie produktu, bez jego przypalenia na zewnątrz lub nasiąknięcia tłuszczem.

  • Ogrzewając naszego falafela a w piekarniku lub mikrofalówce należy zadbać o to, aby nie uległ wysuszeniu.

  • Innym możliwym sposobem przygotowania naszego falafela jest trwające około 15 minut odgrzewanie pod przykryciem w naczyniu o grubym dnie, na bardzo wolnym ogniu, z odrobiną tłuszczu oraz bardzo niewielką ilością wody.

 

Dla kogo?

Produkt polecany jest dla restauracji wegańskich, bliskowschodnich, typu fusion, barów dla młodych ludzi i studentów, ponieważ jest wśród nich wielu wegan i wegetarian, zwłaszcza w dużych miastach.

 

Dlaczego warto?

  • Coraz więcej polskich konsumentów wybiera dania roślinne, podążając za światowymi trendami, a falafel szybko zdobywa popularność w naszym kraju. Warto o tym pomyśleć, komponując swoje menu.

  • Falafel jest doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegan i wegetarian z powodu wysokiej zawartości białka, żelaza i witamin z grupy B.

  • Atutem gotowego falafela jest niekłopotliwy sposób jego przyrządzania.

  • Kupując gotowy produkt oszczędzają Państwo swój czas i pieniądze, a także unikają kulinarnych rozczarowań – samodzielne przygotowanie falafela od surowca do wyrobu gotowego jest bowiem bardzo wymagające i często kończy się niepowodzeniem oraz marnowaniem produktów. Zamiast tego, mogą Państwo wykorzystać swoją energię i kulinarną  wyobraźnię do tworzenia ciekawych dań z falafelem, a możliwości są ogromne.

  • Tym, co w sposób szczególny wyróżnia nasz produkt, jest tradycyjny sposób produkcji – nasz falafel nie jest robiony maszynowo, ale ręcznie, formowany za pomocą specjalnej łyżeczki. Tylko taki sposób produkcji zapewnia delikatną konsystencję, typową dla falafela wytwarzanego w warunkach tradycyjnych.