Falafel

Falafel jest rodzajem kotlecika przygotowywanego z namoczonej i zmielonej ciecierzycy lub bobu (może być też wykonany z mieszanki obu tych warzyw). Dodaje się do niego również czosnek, cebulę i przyprawy. Następnie jest smażony na głębokim tłuszczu.

Falafel to potrawa bliskowschodnia, dlatego można znaleźć go w lokalach z kebabem. Serwuje go również spora część restauracji wegańskich i wegetariańskich.

Coraz częściej pojawia się on również w marketach i hipermarketach, w dziale ze zdrową żywnością. Tam można zakupić go w wersji pieczonej, idealnej dla osób ograniczających spożywanie tłuszczu (nie jest to jednak oryginalna metoda przygotowywania falafela).

Historia falafela jest bardzo długa. Prawdopodobnie był on znany już w starożytnym Egipcie. Dziś jest on szeroko dostępny nie tylko w krajach Bliskiego Wschodu, ale także w Ameryce i Europie. W Stanach Zjednoczonych jest on sprzedawany jako street food. Używa się go również do produkcji burgerów wegetariańskich.

Tym, co wyróżnia nasz produkt w sposób szczególny, jest tradycyjna, ręczna metoda produkcji za pomocą specjalnej foremki. Tylko taki sposób wytwarzania zapewnia delikatną konsystencję typową dla tradycyjnego falafela.

 

Dlaczego warto spożywać falafel?

Falafel to zdrowy produkt, który polecany jest do spożycia nie tylko weganom i wegetarianom, ale również wszystkim innym, którzy lubią dobrze i smacznie zjeść. Jego główne zalety to:

  • oryginalny falafel zawiera wiele aromatycznych przypraw, które nadają mu niepowtarzalny smak
  • gotowy falafel wymaga jedynie podgrzania. W przypadku braku czasu na samodzielne gotowanie można przygotować z nim kanapki, wrapy lub sałatkę.
  • zawiera w składzie dużo białka i błonnika, a także witaminy z grupy B i żelazo
  • w ciecierzycy znajduje się także duża ilość wapnia, magnezu, fosforu, cynku, potasu, miedzi, manganu, witaminy C i kwasu foliowego