Dla domu i gastronomii
Zajmujemy się produkcją wysokiej jakości falafela dla klientów indywidualnych, wśród nich wielu wegan i wegetarian, kooperatyw spożywczych i gastronomii.
Nasz produkt powstał z myślą o świadomych konsumentach, którzy cenią sobie żywność o zdrowym składzie, wolną od konserwantów. Przygotowywany przez nas falafel aż w 94% składa się z cieciorki. Nie dodajemy do niego grochu, jajek, mąki ani bułki tartej.
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA NA PODSTAWIE BADAŃ PRZECHOWALNICZYCH
Sprzedajemy wyłącznie świeżego falafela. Jest on przygotowywany na bieżąco na indywidualne zamówienie i trafia do klienta w ciągu 3-4 dni roboczych od złożenia zamówienia. Po zakupieniu można go zamrozić i przechowywać nawet do roku w temperaturze -18 °C.
Świeżego falafela należy spożyć w ciągu 7 dni od daty produkcji.
JAK PRZYGOTOWAĆ NASZEGO FALAFELA?
Autentyczny falafel powinien być na zewnątrz chrupiący. To jeden z jego głównych atutów i uroków. Dlatego na Bliskim Wchodzie jedynym stosowanym sposobem przyrządzania falafela jest smażenie w głębokim tłuszczu. Tak przygotowany falafel jest spożywany natychmiast po przyrządzeniu. W wielu krajach stosuje się - głównie ze względów dietetycznych oraz związanych z dystrybucją - alternatywne metody przyrządzania i odgrzewania falafela, np. pieczenie lub odgrzewanie w piekarniku, a także podgrzewanie w mikrofalówce.
Nasz falafel jest przygotowywany w taki sposób, aby można go było krótko dosmażyć w dobrze rozgrzanym, głębokim oleju w temperaturze 170-190 °C przez około 30-45 sek. Aby uzyskać charakterystyczne dla falafela walory smakowe i pożądaną chrupkość, jest to zdecydowanie najlepszy sposób przygotowywania.
Jeśli zamrozili Państwo świeżego falafela, zalecane jest odczekanie około 40 minut po wyjęciu z zamrażalnika przed przystąpieniem do smażenia, aby ułatwić równomierne podgrzanie produktu, bez jego przypalenia na zewnątrz lub nasiąknięcia tłuszczem w wyniku ochłodzenia oleju.
Ogrzewając naszego falafela a w piekarniku lub mikrofalówce należy zadbać o to, aby nie uległ wysuszeniu.
Innym możliwym sposobem przygotowania naszego falafela jest trwające około 15 minut odgrzewanie pod przykryciem w naczyniu o grubym dnie, na bardzo wolnym ogniu, z odrobiną tłuszczu oraz bardzo niewielką ilością wody.
Dlaczego warto?
Tym, co w sposób szczególny wyróżnia nasz produkt, jest tradycyjny sposób produkcji – nasz falafel nie jest robiony maszynowo, ale ręcznie, formowany za pomocą specjalnej łyżeczki. Tylko taki sposób produkcji zapewnia delikatną konsystencję, typową dla falafela wytwarzanego w warunkach tradycyjnych.
Falafel jest doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegan i wegetarian z powodu wysokiej zawartości białka, żelaza i witamin z grupy B.
Atutem gotowego falafela jest niekłopotliwy sposób jego przyrządzania.
Kupując gotowy produkt oszczędzają Państwo swój czas i pieniądze, a także unikają kulinarnych rozczarowań – samodzielne przygotowanie falafela od surowca do wyrobu gotowego jest bowiem bardzo wymagające i często kończy się niepowodzeniem oraz marnowaniem produktów. Zamiast tego można przecież wykorzystać swoją energię i kulinarną wyobraźnię do tworzenia ciekawych dań z falafelem, a możliwości są ogromne.
Warto tez pamiętać, że coraz więcej polskich konsumentów wybiera dania roślinne, podążając za światowymi trendami, a falafel szybko zdobywa popularność w naszym kraju. Dobrze jest o tym pomyśleć, komponując menu swojego lokalu gastronomicznego.