FAQ – pytania i odpowiedzi dotyczące falafela

Pisanie na laptopie

  1. Z czego powstaje falafel?

Oryginalny falafel przygotowywany jest z ciecierzycy lub bobu, albo obydwu tych składników łącznie. Czasami produkuje się falafela z tańszego grochu lub dodaje duże ilości mąki, bułki tartej, a nawet innych warzyw, np. ziemniaków.  Taka kompozycja służy najczęściej obniżeniu kosztów produkcji i nie ma nic wspólnego z oryginalną recepturą. Nasz falafel to aż 93% ciecierzycy, świeża cebula i czosnek, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona oraz aromatyczne przyprawy. W składzie znajduje się również 1,5% mąki pszennej, dla uzyskania odpowiedniej chrupkości i konsystencji. Nie dodajemy do niego konserwantów i sztucznych składników.

  1. Czy falafel jest wegański?

Tak. Nasz falafel jest wegański. W jego składzie nie znajdują się żadne produkty pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na to, że zawiera on spore ilości żelaza i białka, stanowi cenne uzupełnienie diety wegańskiej i wegetariańskiej. Jednak zasadniczo falafel z dodatkiem jajek nie jest rzadkością. Zależy to od upodobań osoby gotującej oraz domowników lub klientów.

  1. Czy falafel jest zdrowy?

Falafel jest zdrowym produktem, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Oto kilka powodów:

  • ze względu na dużą zawartość żelaza jego spożywanie zapobiega anemii i wspomaga zdrowie kobiet.
  • zawiera dużą ilość błonnika i białka, które m. in. wpływają na zmniejszenie odczuwania głodu. Falafel może być bardziej sycący niż mięso, które nie zawiera błonnika.
  • według badań błonnik zawarty w ciecierzycy pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Po spożyciu falafela nie występuje zatem gwałtowny wzrost poziomu cukru, a następnie jego spadek.
  • błonnik z ciecierzycy wspomaga także prawidłową pracę jelit, szybko redukując zaparcia.