FAQ – pytania i odpowiedzi dotyczące falafela
-
Z czego powstaje falafel?
Oryginalny falafel przygotowywany jest z ciecierzycy lub bobu, albo obydwu tych składników łącznie. Czasami produkuje się falafela z tańszego grochu lub dodaje duże ilości mąki, bułki tartej, a nawet innych warzyw, np. ziemniaków. Taka kompozycja służy najczęściej obniżeniu kosztów produkcji i nie ma nic wspólnego z oryginalną recepturą. Nasz falafel to aż 93% ciecierzycy, świeża cebula i czosnek, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona oraz aromatyczne przyprawy. W składzie znajduje się również 1,5% mąki pszennej, dla uzyskania odpowiedniej chrupkości i konsystencji. Nie dodajemy do niego konserwantów i sztucznych składników.
-
Czy falafel jest wegański?
Tak. Nasz falafel jest wegański. W jego składzie nie znajdują się żadne produkty pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na to, że zawiera on spore ilości żelaza i białka, stanowi cenne uzupełnienie diety wegańskiej i wegetariańskiej. Jednak zasadniczo falafel z dodatkiem jajek nie jest rzadkością. Zależy to od upodobań osoby gotującej oraz domowników lub klientów.
-
Czy falafel jest zdrowy?
Falafel jest zdrowym produktem, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Oto kilka powodów:
- ze względu na dużą zawartość żelaza jego spożywanie zapobiega anemii i wspomaga zdrowie kobiet.
- zawiera dużą ilość błonnika i białka, które m. in. wpływają na zmniejszenie odczuwania głodu. Falafel może być bardziej sycący niż mięso, które nie zawiera błonnika.
- według badań błonnik zawarty w ciecierzycy pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Po spożyciu falafela nie występuje zatem gwałtowny wzrost poziomu cukru, a następnie jego spadek.
- błonnik z ciecierzycy wspomaga także prawidłową pracę jelit, szybko redukując zaparcia.